tiistai 5. maaliskuuta 2013

Stephen King: Pedon sydän

Englanninkielinen alkuteos: Hearts in Atlantis
(1999)

Piinallisen jännittävä Pedon sydän johdattaa hyvyyttä ja pahuutta koskevien suurten kysymysten äärelle. Sen tarina, joka koostuu viidestä toisiinsa punoutuvasta kertomuksesta, alkaa Vietnamin sodan ja hippiliikkeen leimaamalta 60-luvulta ja kulkee läpi modernin amerikkalaisen yhteiskunnan meidän päiviimme saakka. Mistä kumpuaa järjetön väkivalta, kuka meistä osoittautuukaan pedoksi? Jälleen kerran Stephen King näyttää lahjansa mestarillisena kertojana ja ajankuvan luojana.

On suomenkielisen version kustannustoimittajalla ollut miettimistä että miten saada synkästi nimetty kirja Pedon sydän myös kuulostamaan siltä miltä nimi antaa ymmärtää ilman että suoranaisesti valehtelisi takakannen esittelyssä. Olen aiemminkin välillä ihmetellyt, että mikä into on stailata kaikki Stephen King kauhuksi, vaikka osa kirjoista ei selvästikään kyseiseen genreen kuulu, mutta tämä oli kaiken huippu. En ymmärrä kirjan nimeä enkä sitä missä tässä kirjassa oikein peto piili, koska kyseessä oli lähinnä kertomus yhdestä sukupolvesta, siitä joka on Kingille omakohtaisesti tutuin, niistä jotka elivät 60-luvulla lapsuutta ja nuoruuttaan. Kirjan aloitustarinassa nyt joitain kauhuelementtejä on, mutta sen jälkeen lukija pääsee seuraamaan Vietnamin sotaa vastustaneiden tai siellä taistelleiden nuorten kehityskaarta.

Olen lukenut Kingin lähes koko tuotannon ja hänen varhaisemmat teoksensa ovat osa omaa nuoruuttani johon palaan aina säännöllisin väliajoin. Ainoastaan Musta torni -sarja on sellainen mitä olen vältellyt, koska olen arvellut sen olevan liiaksi fantasiaa omaan makuuni, mutta tämä kirjan perusteella voisi sitäkin ehkä kokeilla, koska ensimmäinen tarina siihen viittasi eikä ollenkaan epäkiinnostavasti. Tämä kirja oli ehkä vähän erilaista Kingiä verrattuna muihin lukemiini. Toki tyyli on tunnistettava ja kirjan tapahtumapaikat Mainessa niin kuin niin monesti muulloinkin, mutta jokin hankalasti määriteltävä tekijä oli eri tavalla. Kenties ainakin se on hieman poikkeuksellista että kirjan tarinat sijoittuvat yhteen jatkumoon 50 vuoden ajalle. Ainakaan äkkiseltään minulle ei tule mieleen toista kirjaa jossa King olisi vastaavaa ratkaisua käyttänyt. Kertomukset tapahtuvat samassa maailmassa eri aikoina ja niissä on yhteisiä henkilöitä eri vaiheissa elämäänsä, mutta muuten ne ovat mielestäni varsin eri tyylisiä eikä se ole ollenkaan huono asia.

Koska tämän kauhukirjojen hyllystä poimin niin olin tietenkin vähän pettynyt huomatessani ettei tämä olekaan kauhukirja (vaikka sitä jo ounastelinkin epämääräisen takakansitekstin perusteella). Sujuvaa luettavaa tämä oli kuitenkin  Vietnamin sodan merkitys on ehkä hieman vaikea käsittää kun ei itse sitä aikaa ole elänyt - ei Yhdysvalloissa eikä Suomessa, mutta tämä kirja antoi siitä taas vähän paremman käsityksen ja myös halun tutustua syvemmin, joskus, jos aikaa on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti